תאונת טרקטורון

נהגים ומשתמשי דרך רבים אינם סבורים כי תאונת טרקטורון באה בגדרי תאונת דרכים. הסיבה לכך טמונה באופייה השונה של תאונה מסוג זה: תאונות טרקטורון מתרחשות בדרך כלל בשטחים פתוחים או בשדות, כלומר במקומות שאינם כבישים מסודרים. זאת ועוד, לעיתים קרובות הנוהגים בטרקטורון הם בני נוער, במה שנדמה כפעילות ספורט אקסטרים, מעין קרטינג, שאינה מתקשרת באופן אינטואיטיבי לתאונות דרכים. 
אולם, תפיסה זו מוטעית. החוק הישראלי מכיר בתאונת טרקטורון כתאונת דרכים לכל דבר ועניין. 
טרקטורון הוא אומנם כלי רכב בעל ארבעה גלגלים, אך אינו מסוכן פחות לעומת קטנוע או אופנוע. בשל העובדה שטרקטורון הוא רכב שטח בעל יכולת עבירוּת טובה בדרכים לא סלולות, אשר יכול לפתח מהירות גבוהה, נהיגה בו חושפת את הנהג והנוסעים לרמות סיכון גבוהות. אם נוסיף לכך את תנאי השטח הקשים שעבורם מיועד הטרקטורון לצד העובדה שלא אחת נוהגים בו נהגים צעירים ובלתי מנוסים, נקבל את ההסבר לכך שמרבית תאונות הטרקטורון המתרחשות הן תאונות קטלניות. 


מה נדרש לצורך הוצאת רישיון נהיגה בטרקטורון?
דרישת סף שקובע החוק לצורך נהיגה בטרקטורון היא שהנוהג בו יהיה בעל רישיון נהיגה בטרקטור. גיל המינימום להוצאת רישיון נהיגה על טרקטורון הוא 17. לפיכך, נהגים אשר הוציאו רישיון נהיגה על טרקטור אך טרם מלאו להם 17 שנים, מורשים לנהוג בטרקטור או בטרקטורון לצורך עבודה בלבד, בשטחים חקלאיים, במהירות שאינה עולה על 40 קמ"ש.  
עקב תאונות קטלניות שאירעו בעבר, משרד התחבורה הוציא תקנה שלפיה נהיגה בטרקטורוני משא דוגמת "טומקאר" או "ריינג'ר" תוּרשה רק למי שמחזיק ברישיון נהיגה על רכב פרטי. 


 הגדרת תאונת דרכים בחוק
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 מגדיר תאונת דרכים כמאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה.
רכב מנועי נחשב ככזה אשר נע בכוח מכני על הקרקע ועיקר ייעודו לשמש לתחבורה יבשתית, לרבות טרקטור. בהיבט השימוש ברכב מנועי מדובר לא רק על הנסיעה ברכב אלא גם על כניסה אליו או יציאה ממנו. סייג לכך הוא תאונה שהתרחשה בעת פריקה וטעינה, אשר אינה מוכרת כתאונת דרכים. 
לפיכך, כל תאונת דרכים בטרקטורון אם אירעה במהלך נסיעה או אגב התהפכות של הרכב, התנגשות בין הטרקטורון לרכב אחר, התלקחות, תאונה עצמית וכדומה, תוכר כתאונת דרכים אשר מי שנפגע בה זכאי לקבלת פיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

 

פוליסת ביטוח נהיגה בטרקטורון
פרמיית הביטוח בפוליסת ביטוח חובה לטרקטורון המאפשרת להסיע נוסע נוסף בטרקטורון פרט לנהג, היא יקרה יחסית. לפיכך, מרבית בעלי הטרקטורונים מבטחים עצמם בפוליסת ביטוח חובה לטרקטורון, אשר מכסה את הנהג בלבד. הלכה למעשה, נהגי טרקטורון רבים מסיעים נוסע נוסף ברכב, חלק מהם במסגרת טיולי טרקטורונים המיועדים למשפחות, ושעה שמתרחשת תאונת טרקטורון הנוסעים הנוספים אינם מבוטחים בפוליסת ביטוח החובה של הטרקטורון. 
במקרים של היעדר כיסוי ביטוחי אפשר לפנות ל"קרנית", התאגיד הסטטוטורי שהוקם מכוח החוק. "קרנית" תבחן את נסיבות התאונה, ואם תאשר אותן תשלם פיצוי לתובע ותחזור בתביעת שיבוב כנגד נהג הטרקטורון. 
בכל מקרה של צירוף נוסעים פרט לנהג בטרקטורון, מומלץ לבדוק כי פוליסת ביטוח החובה של הטרקטורון מכסה גם את הנוסעים ולא את הנהג לבדו. 


פיצויים בגין תאונת דרכים טרקטורון 
לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מי שנפגע בתאונת טרקטורון זכאי לתבוע את הפיצוי מהגורם שהשתמש בטרקטורון והיה אחראי לפגיעה. בפועל, הגוף אשר ישלם את הפיצוי בגין תאונת הטרקטורון הוא חברת הביטוח אשר העניקה את הכיסוי הביטוחי לטרקטורון. 
כמו בסוגים אחרים של תאונות דרכים, סכום הפיצוי ייקבע על פי הנזק שנגרם ומידת חומרתו. בין ראשי הנזק שעשויים להיכלל בתביעת הפיצויים: הוצאות רפואיות, עזרת צד ג, אובדן כושר השתכרות, הוצאות משפט ועוד. 


מה חשוב לעשות לאחר תאונת טרקטורון?
בעת התרחשות תאונת טרקטורון יש להקפיד על פינוי הנפגעים לקבלת טיפול רפואי מיידי. חשוב לתעד את התאונה ולצלם את הנזק שאירע לטרקטורון (התהפכות, התלקחות). יש לצלם גם את הפציעות שנגרמו במסגרת התאונה. 
במקרה תאונה שבה היה מעורב טרקטורון שכור, יש לבקש לראות את פוליסת ביטוח החובה של הטרקטורון ולרשום את הפרטים המופיעים בה. 


תאונת טרקטורון – חשיבות פנייה לקבלת ייעוץ משפטי
בהגשת תביעה בגין תאונת טרקטורון, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין נזיקין המתמחה בתחום תאונות דרכים, ובעל ניסיון בתאונות שטח וטרקטורונים בפרט, ורצוי לעשות כן בסמוך למועד התרחשות התאונה. 
עורך דין מיומן ומנוסה בתחום ישכיל לייעץ לנפגע ולייצגו לאורך ההליך, ויעשה את המיטב להשגת פיצוי מרבי עבור הנפגע. 


משרדנו מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות טרקטורון בפרט. אנחנו כאן, בשבילכם | צרו קשר לייעוץ אישי