אוטובוס הוא כלי תחבורה נפוץ אשר רבים עושים בו את דרכם מדי יום ביומו. כבכול כלי רכב אחר, נסיעה באוטובוס חשופה אף היא לסכנות הכרוכות בנהיגה בכביש, ועשויה להסתיים בתאונה שגרמה לנוסע פגיעות גופניות. חשוב לדעת כי פגיעה במהלך נסיעה באוטובוס, ללא נפקוּת לשאלת הנסיבות או האשם, מוּכרת כתאונת דרכים לכול דבר ועניין, המזכה בקבלת פיצוי.
על כך ועוד במדריך המלא שלפניכם.
סוגי תאונות דרכים שבהן מעורבים אוטובוסים
אוטובוס עשוי להיות מעורב בתאונות דרכים מכמה סוגים: התנגשות עם כלי רכב מנועי אחר; התנגשות בהולך רגל או ברוכב אופניים וכן פגיעה של נוסע בתוך האוטובוס עצמו.
הסוג האחרון של הפגיעוֹת, אף שלא מעורב בהן גורם חיצוני, מוּכר כתאונת דרכים אשר בשלהּ זכאי הנפגע לקבלת פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לו, לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975.
דוגמאות אפשריות לפגיעה במהלך נסיעה באוטובוס:
- נפילה/ מעידה של הנוסע על מדרגות האוטובוס בשעה שעלה על האוטובוס או ירד ממנו.
- נפילה בעקבות הַגְבָּרַת מהירות האוטובוס או עצירתו, וכן בעקבות איבוד שיווי משקל של הנוסע במהלך הנסיעה.
- חבלה בעקבות בלימת פתע של האוטובוס או ביצוע פנייה חדה או פתאומית.
- נזק גוף שנגרם עקב סגירת דלתות האוטובוס על איברי גופו של הנוסע.
נוסף על אלה, כאמור, פגיעה שאירעה בעקבות מעורבוּת האוטובוס בתאונת דרכים עם כלי רכב אחרים. חשוב לציין כי אדם שנפגע בשטח תחנת האוטובוס כפועל יוצא של מִפְגע במקום, ללא קשר לנסיעה באוטובוס, יכול לתבוע ברשלנות את הגורם האחראי לכך, למשל החברה המבטחת את העירייה אשר בשטחה מצויה התחנה.
שאלת האָשָׁם
תאונה באוטובוס חוסה תחת כנפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הקובע הֶסְדֵּר של אחריות מוחלטת (strict liability). כלומר, הזכות לפיצוי אינה מותנית בקיום אָשָׁם מצד המזיק או הניזוק. הרציונל של ויתור על יסוד האשם נועד להבטיח מנגנון פיצוי מהיר, אך חלקי, לכל נפגע בתאונת דרכים, בהליך מזורז המקצר את משך ההמתנה של הנפגע ממועד התרחשות התאונה ועד למתן פסק הדין. לפיכך הנפגע בתאונה באוטובוס אינו נדרש להוכיח אשם מצד הנהג, או אי אשם מצידו שלו. המשמעות היא כי אין משנה אם הנפגע נפל באוטובוס משום שהנהג עצר עצירת חירום, או מסיבה הקשורה בנפגע עצמו, או אם הנפגע מעד על מדרגות האוטובוס כיוון שמיהר לרדת ממנו, כך או אחרת התאונה תוכר כתאונת דרכים, והנפגע יהיה זכאי לקבלת פיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו.
נפגעת בתאונת אוטובוס – כיצד יש לפעול?
אם נפגעת במהלך נסיעה באוטובוס חשוב לנהוג לפי השלבים האלה:
- איסוף הפרטים הקשורים בתאונה – לרבות פרטי נהג האוטובוס, מספר הרישוי של האוטובוס, פרטי העדים לתאונה כולל כתובות ודרכי התקשרות עמם, המיקום והשעה שבה אירעה התאונה.
- דיווח לחברת האוטובוסים לגבי התאונה.
- פנייה לקבלת טיפול רפואי סמוך ככל הניתן לפגיעה.
- וידוא כי הרופא המטפל מפרט את נסיבות התאונה במדויק – חשוב שיצוין בגיליון הרפואי כי הפגיעה הייתה בתאונת דרכים שבּה היה מעורב אוטובוס.
- פנייה לתחנת המשטרה הקרובה לצורך דיווח על התאונה וקבלת 'אישור משטרה' – בדו"ח זה יצוינו פרטי חברת האוטובוסים, פרטי חברת הביטוח שלה ומספר הרישוי של האוטובוס.
- שמירת כל המסמכים והתיעודים הקשורים בתאונה – ישמשו בסיס להוכחת התביעה, בין השאר: כרטיס הנסיעה שניתן לך בעת העלייה לאוטובוס, דו"ח מד"א לגבי טיפול בזירת התאונה, דו"ח על פינוי לבית החולים, תמונות מהשטח וכד'.
הגשת התביעה
בעיקרון, תביעת הפיצויים תוגש נגד חברת הביטוח המבטחת את האוטובוס, כשם שבתאונה בין כלי רכב פרטיים התביעה מוגשת נגד חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה את הרכב בו ישב הנפגע במהלך התאונה, או נגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב הפוגע, לפי נסיבות המקרה – כך לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. אבל, לגבי תביעה שעניינה תאונה שבה מעורב אוטובוס פסק בית המשפט העליון כי אין חובה על הנפגע להציג את פרטי חברת הביטוח של האוטובוס ו/או את מספר הרישוי של האוטובוס וכן את פרטי הנהג. כלומר הסייג הוא כי אם אין בידי הנפגע את פרטי חברת הביטוח של חברת האוטובוסים, התביעה תוגש נגד חברת האוטובוסים עצמה, ותופנה אל החברה המבטחת.
אופן חישוב סכום הפיצוי לנפגע בתאונת דרכים באוטובוס
בדומה לכל תביעה שעניינה תאונת דרכים, גם בתביעה לגבי תאונת אוטובוס בית המשפט ימנה מומחה רפואי (או כמה מומחים במידת הצורך). המומחה יבדוק את הנפגע ויקבע את דרגת הנכות שנגרמה לו בעקבות התאונה, וממנה ייגזר סכום הפיצוי שייפסק לנפגע.
הכרה בתאונה באוטובוס כתאונת עבודה
בנסיבות של תאונת דרכים המוּכרת כתאונת עבודה הנפגע זכאי לפנות במקביל לקבלת פיצויים הן מהחברה המבטחת הן מהמוסד לביטוח לאומי.
מקרים אלה עשויים להיות מוּכרים כתאונת דרכים באוטובוס שהיא גם תאונת עבודה:
- אם מקום עבודתו של הנפגע הוא באוטובוס – דוגמת נהג או כרטיסן.
- נוסע באוטובוס אשר היה בדרך ממקום הלינה שלו אל העבודה או חזרה לביתו.
- נוסע אשר היה בדרכו לפגישת עבודה במסגרת עבודתו.
במקרים אלה יוכל הנפגע כאמור לתבוע במקביל הן את החברה המבטחת את האוטובוס הן את המוסד לביטוח לאומי. אולם, ראוי להדגיש כי הנפגע לא יוכל ליהנות מכפל פיצוי, ולבחירה במסלול התביעה עשויות להיות השלכות על גובה הפיצויים שייפסקו.
בתאונת אוטובוס כמו בתאונת דרכים אחרת קיימת חשיבות לפנות לעורך דין תאונות דרכים שמומחה בתחום, אשר ישכיל להנחות את הנפגע לגבי החומר הרפואי ותיעוד נוסף שיש לשמור, ייעץ איזה גורם כדאי לתבוע ובאיזה שלב, וייצג את הנפגע בהליך מימוש זכאותו לפיצויים.
משרדנו מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות אוטובוס בפרט. אנחנו כאן, בשבילכם | צרו קשר לייעוץ אישי