ראיון באולפן משפטי

ראיון באולפן משפטי

נזקי גוף עקב תאונות עבודה או רשלנות רשות מקומית 

נזקי גוף עשויים להיגרם מסיבות שונות, ביניהן רשלנות רפואית או רשלנות אחרת, תאונת עבודה, מִפְגָּע בדרך, תאונת דרכים, תאונה אישית, עוולת התקיפה ועוד, ולהקים לנפגע עילה לתביעה וזכאות לקבלת פיצויים.

בראיון שנערך עם עו"ד איתי גבעון, מומחה בייצוג נפגעי נזקי גוף, באולפן zap 'משפטי', פינת 'אחד על אחד', סָקַר גבעון את תופעת תאונות העבודה במיקוד ענף הבנייה, והתייחס לנזקי גוף הנגרמים בשל התנהלות רשלנית של רשות מקומית.
 

תאונות עבודה בתחום הבניין – האחוזים עולים מדי שנה בשנה

ברבעון הראשון של שנת 2016 נהרגו 15 בני אדם בתאונות עבודה שונות אשר אירעו בארץ. נתונים אלה מלמדים על עלייה של 50% בכמות ההרוגים בתאונות עבודה לעומת החודשים המקבילים בשנה שלפני כן, כך לפי נתוני דו"ח רבעוני שפרסם מִנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, דו"ח המבוסס על נתוני המשטרה. בין ההרוגים פועלים בענפי הבנייה, החקלאות והתעשייה, כאשר כמות ההרוגים המשמעותית ביותר היא בענף הבנייה. הנתונים מלמדים כי בענף זה שיעור ההרוגים השנתי בישראל גבוה מאשר באירופה ובארצות הברית.


לא כל התאונות הינן קטלניות, וחלקן מסתיימות בפציעות בדרגות חומרה שונות. ברבעון הראשון של שנת 2016 נפצעו כ-60 פועלים בדרגה בינונית עד קשה כתוצאה מתאונות עבודה בבניין. מדובר באנשים צעירים אשר נפגעו לצמיתות ומתקשים לשקם את חייהם. מרבית התאונות הקטלניות בענף הבנייה הינן כתוצאה מנפילה מגובה במהלך בניית בתי מגורים. העלויות למשק נאמדות במילארדי שקלים, הניתנים כפיצוי עבור טיפול רפואי ושיקום של אלפי נפגעי עבודה.

עם סוגי תאונות עבודה המתרחשות באתרי בניין נמנים: פועלי בניין אשר נפלו מגובה, תאונות בעת עבודה עם משאבת בטון, התמוטטות חפירות או תקרות חניונים, נפילה לפיר מעלית מגובה כמה מטרים, נפילה מגובה במהלך עבודה כמתקין מעקות זכוכית ועוד.

בראיון שנערך עם עו"ד איתי גבעון בנושא, באולפן 'zap משפטי', בהנחיית העיתונאי והכתב ארז רותם, התמקד גבעון בתאונות העבודה בענף הבנייה. לדבריו: "בשנים האחרונות מתרחשות המון תאונות עבודה. קיים זלזול מצד המעסיקים, הקבלנים ובעלי המקרקעין. אם נדבר על תחום הבניין, העובדים נמצאים בסיטואציה הכי מסוכנת מבחינתם. סך הכול הם רוצים להתפרנס ולשוב הביתה בשלום".

באשר לדרך שבּה יש לפעול לאחר תאונת עבודה אומר גבעון כי צריך להוכיח שמישהו התרשל – המעסיק, הקבלן או בעל המקרקעין, כלומר סטה מסטנדרט מצופה וסביר במסגרת עיסוקו. לדבריו: "מיד לאחר שהתאונה קורית חשוב לתעד. היום מדובר באתר בנייה לכל דבר, מחר כבר יגורו בַּמָּקום משפחות וילדים שמשחקים על כר הדשא, וכך הראיות אובדות".

הצעד הבא שעליו ממליץ גבעון הוא פנייה לעורך דין אשר בקי בתחום וידע כיצד לתרגם את הראיות לעוולת הרשלנות. גבעון התייחס למקרה שבו מטפל משרדו בימים אלה: בנסיבות האירוע עובד הונחה על-ידי מנהל העבודה של המעסיק לבצע עבודה בקומה מסוימת באתר בנייה. העובד עבר על גבי דיקט שבדיעבד הסתבר כי הונח ברשלנות ולא קֻבַּע לרצפה, מעל פִּתְחו של פִּיר שלא סומן או גודר בהתאם. כתוצאה מרשלנות ברורה זו העובד צנח מגובה רב והתרסק על הקרקע. נגרמה לו פגיעה רב-מערכתית קשה, עם נכות אורטופדית, נוירולוגית ואורולוגית. מומחי התביעה וכך גם ועדות הנכות מעבודה של המוסד לביטוח לאומי קבעו את נכותו בשיעור 100% נכות.

לדברי גבעון: "מדובר בבחור צעיר שעליו להתחיל כעת שוב את חייו מהתחלה. נהרסו לו החיים, הוא צריך להשתקם, וזה קשה".
לשאלה כיצד נפגע בתאונת עבודה מסתדר מבחינה כלכלית עד שבית המשפט פוסק לו פיצויים, השיב גבעון: "אנחנו מסייעים לנפגעים ומייצגים אותם מול המוסד לביטוח לאומי. במקביל אנחנו דוחפים אותם לכיוון של שיקום. ברור שיש עדיין עול כלכלי שנגרם כתוצאה מהתאונה, אבל התגמולים הללו הם דבר שיכול לתת נחת בתקופה הראשונית עד לקבלת פסק הדין בתביעה העיקרית בבית המשפט".

תאונות עבודה נוספות מתרחשות כאמור בענפי החקלאות והתעשייה. בחקלאות אלה תאונות דוגמת התמוטטות מְכָל תערובת מזון, פגיעה מטרקטור במהלך ביצוע עבודה חקלאית, ובתעשייה מקרים כמו התהפכות עגלה על עובד והתמוטטות החבית שהייתה עליה, הילכדות בין דלת של מכונה לבין חלק נע במכונה, נפילת רכב במוסך, פגיעה ממִטען כבד בבית אריזה ועוד.
 

צעדים חשובים נוספים לאחר פגיעה בתאונת עבודה

אם נפגעת בתאונת עבודה, חשוב להקפיד על השלבים האלה:

  • קבלת טיפול רפואי מסודר – פירוט התסמינים בעקבות התאונה בפני הצוות המטפל, בית חולים או קופת חולים, והדגשה בפניהם כי מדובר בתאונת עבודה.
  • יידוע המעביד לגבי התאונה ומילוי 'טופס ביטוח לאומי 250' – טופס למתן טיפול רפואי לנפגע בעבודה.
  • שמירה ותיעוד של פרטי האירוע – לרבות פרטי עדי ראייה שנכחו במקום ודרכי התקשרות עמם.
  • שמירת כל מסמך רפואי שניתן לנפגע, וכל קבלה בגין הוצאות הקשורות לתאונה ולטיפול שניתן בעקבותיה.
  • לאחר פנייה לעורך דין מומחה בתחום – הגשת המסמכים הנדרשים למוסד לביטוח לאומי מוקדם ככל האפשר, כדי שלא ייגרם עיכוב בהעברת הכספים להם זכאי הנפגע.

 

 

נפצעתי בשל מִפְגע בדרך – האם אוכל לתבוע את הרשות המקומית בגין רשלנות?

נזקי גוף נגרמים בין השאר גם בשטחהּ של רשות מקומית, לעוברי אורח במהלך צעידה ברחוב למשל. תפקידה של הרשות המקומית הוא להבטיח תשתית תקנית ובטוחה. אם יימצא כי חרגה מהסטנדרט הַסָּביר תואשם העירייה שבשטחה אירעה התאונה ברשלנות, ותחוב בפיצויים.

במסגרת הראיון באולפן 'משפטי' התייחס עורך דין גבעון גם להיבט של נזקי גוף בעקבות רשלנות רשות מקומית. מקרה קלאסי בתחום זה הוא פגיעה בעת הליכה ברחוב, כאשר הולך רגל נתקל לדוגמה בבור ביוב פתוח ונופל לתוכו. בנסיבות אלה לרשות המקומית אחריות נזיקית. עורך דין גבעון מרחיב: "על הרשות חלה אחריות מלאה לספֵּק לעוברי האורח והתושבים תשתית מסודרת ובטוחה שתאפשר להם ללכת בלי לסכן את עצמם ואת בריאותם. רשות אשר אינה מקפידה על הכללים תיחשב לרשלנית, תיתבּע ותשלם פיצויים כחוק".

מדי שנה בשנה מוגשות תביעות נזיקין רבות נגד רשויות מקומיות ברחבי הארץ, שעילתן רשלנות של הרשות בטיפול בכשלי בטיחות בשטחים ציבוריים, ובשמירה על תקינוּת התשתיות שבתחומי אחריותה. בכלל זה כשלים בתכנון, בביצוע העבודות, בתחזוקה ושיפוץ או בתיקון ליקויים במתקנים, מדרכות וכבישים המצויים באחריות העירייה. הפגיעוֹת עשויות להתבטא בנפילה, החלקה או נזק שנגרם עקב מפגע תברואתי, בין השאר עקב מחדלים אלה:

  • בורות גלויים שלא כוסו
  • תעלות שנותרו פתוחות
  • מדרכות משובשות
  • כבישים משובשים
  • מערכות ניקוז בלתי תקינות
  • צנרת ביוב פגומה
  • מדרגות שבורות
  • מפגעים בגינות ציבוריות
  • אי פינוי פסולת

הנפגעים עשויים להיות אנשים צעירים, בריאים, ברי שיקול דעת, זהירים וערניים, אשר עקב מחדל של הרשות מצאו עצמם מעורבים בתאונה שהובילה לנזקי גוף בדרגות חוּמרה שונות. תאונה שהביאה לעצירת מסלול החיים השוטף לצורכי אשפוז או קבלת טיפולים רפואיים ושיקומיים מסוגים שונים, ועקב כך נגרמו לנפגעים הוצאות רפואיות, נכות זמנית או קבועה ופגיעה בפרנסה.

חשוב לדעת כי רשות מקומית דוגמת עירייה, מועצה אזורית או מועצה מקומית מוּכּרת בראי מערכת המשפט הישראלי כאישיות משפטית עצמאית אשר יכולה לתבוע ולהיתבע. נוכח האמור אפשר לתבוע רשות מקומית בגין רשלנות או מחדל אשר אירעו בתחום שיפוטה המוניצפאלי.

אם ייקבע כי התובע נפגע כתוצאה מרשלנות הרשות הוא יהיה זכאי לקבלת פיצויים שאת גובהם יפסוק בית המשפט לפי אומדן הוצאות שהוצאו בעבר והוצאות עתידיות. במקרה של פגיעה קשה יחושב גם שיעור אובדן הכנסה כספית שנגרם לנפגע.
 

לקריאה נוספת על אודות מפגעי דרך - לחצו כאן
 

צעדים חשובים לאחר פגיעה כתוצאה מרשלנות רשות מקומית

אם נגרם לך נזק גוף עקב מעשה או מחדל רשלניים של רשות מקומית, חשוב לפעול לפי השלבים האלה:

  • קבלת טיפול רפואי מתאים והדגשה כי מדובר בנזק גוף שאירע כתוצאה ממפגע בשטח ציבורי המצוי באחריות הרשות המקומית.
  • פנייה אל עורך דין מומחה בתחום אשר יבחן קיום עילה לתביעה, ייעץ לגבי סיכויי התביעה, ינחה כיצד יש לפעול ויסייע בהכנת תיק ראיות מסודר ומלא להוכחת רשלנות הרשות וקבלת מירב הפיצויים. עורך הדין יוכל לסייע בניהול התכתבות עם הרשות המקומית, ובהמשך יגיש בשמך תביעה המתייחסת לכל ראשי הנזק הרלוונטיים בנסיבות העניין.
  • שמירה ותיעוד של פרטי האירוע – לרבות צילומים של מקום התאונה ופרטי עדי ראייה שהיו במקום ודרכי התקשרות עמם.
  • פנייה למומחה מתחום הרפואה ו/או ההנדסה – לצורך השגת חוות דעת מקצועית.
  • שמירה של כל מסמך רפואי שניתן לנפגע, וכל קבלה בגין הוצאות הקשורות לתאונה ולטיפול שניתן בעקבותיה – הוצאות רפואיות, שיקומיות/ סיעודיות, טיפולי פיזיותרפיה, מכשור רפואי, נסיעות, לרבות הוכחת אובדן כושר השתכרות אם בעקבות הפציעה נמנע מהנפגע לשוב לעבודתו.

 

משרדנו מתמחה בטיפול בתביעות נזקי גוף שונות בהן בעקבות תאונות עבודה או רשלנות רשות מקומית. אנחנו כאן, בשבילכם | צרו קשר לייעוץ אישי